måndag 15 mars 2010

Monreale och Palermo 2

Vädret vänder till det bättre. Det regnar inte längre.

I går, på söndagen, åkte vi till Monreale. Vid Piazza Independance fick vi vänta på bussen i nästan en timma. Det gjorde att när vi kom upp till katedralen stängde den framför näsan på oss. Den skulle öppna igen först flera timmar senare. Vi fick i alla fall njuta av den från utsidan, jämte den lilla staden Monreale med en fin utsikt ner över Palermo. Tur att vi såg Capella Palatina i går. Vi kan med det i minne ändå göra oss en föreställning av den mosaik vi missade här.
I dag åkte vi in till Palermo igen. Den här gången mest för att strosa runt på stan. Vi inledde med Piazza Marina och de kvarter som har den största arabiska influensen på palats och kyrkor.
Där fanns det också en park med stora fikonträd och deras jätelika rötter växte nr i marken uppifrån träden.
Via marknadsgatorna kom vi så småningom till de finare affärsgatorna. En promenad som på ett tydligt sätt visar vilken kontrasternas stad Palermo är. De fina gatorna blandas med riktigt sunkiga kvarter, där man kan fundera på om husen ska rasa innan man hunnit renovera dem.

Det finns också ganska nya praktbyggnader som Post- och telagrafihuset, från en tid järnväg, post och telegraf var modern samhällsnytta och hedrades med på det här sättet.

Lunch blev det på en trottoar, salad mista. Smakligt och gott.

Bara ett ord om trafiken i Palermo. Den är intensiv. Det finns en sak som gäller, att komma först, alla ska komma först. Busschaufförerna är skickliga som tar de här stora bussarna mellan bilar på trånga gator, ofta med dubbelparkerade bilar dessutom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar