måndag 12 april 2010

Ännu en dag i Rom

Det är kallt i Rom idag, bara 10 grader på morgomen och molnigt. På eftermiddagen tittar solen fram lite försiktigt och det blir riktigt skönt.
Vi tar bussen in till stan, huvudmålet för dagen är att besöka Vatikanmuseerna med Sixtinska kapellet. Vi har gjort två försök tidigare. Det blir tredje gången gillt. Detta är ett överväldigande stort museum, det är bara att följa strömmen av människor genom de olika gallerierna. Vi har lagt ut några bilder på bloggen. Tänk bara på att det finns hur mycket som helst att upptäcka här.

På vägen till Sixtinska kapellet såg vi vacker golvmosaik.
En stor mängd marmorstatyer, bl a en hel avdelning med djur.
Vackra gobelänger.
Vi passerade genom fyra rum, stanzer, med Raphaels målningar.
Från Sixtinska kapellet har man sett många avbildningar, men det är ändå något helt annat att se Michelangelos målningar i verkligheten.
Den stora väggmålningen, "Den yttersta domen".
Den takmålning som är mest reproducerad är "Adams skapelse".
En annan "När Gud skapar sol och måne".
Efter museerna besöker vi naturligtvis Peterskyrkan, världens största kyrka.
Där finns den marmorstaty som Michelangelo skapade redan vi tjugofem års ålder.

Efer detta äter vi en mycket sen lunch, och fortsätter att uppleva Rom till fots. Kommer inte tillbaka till husbilen förrän strax före åtta på kvällen. Vi har sparat desserten till vi kommer hem, jordgubbar, det har vi åtit nästan varje dag de sista veckorna.

4 kommentarer:

  1. Det finns ju så mycket att se i Rom! Har bara en känsla av att allting är väldigt dyrt där... stämmer det?

    SvaraRadera
  2. Det är stor spännvidd på priser. På fina gatan ner från Spanska trappan är det inte billigt. En kopp espresso kan variera i pris från under 1 euro till mer än 5 euro.
    Vi har slutat fika nära Vatikanen, där är det dyrast.

    SvaraRadera
  3. Hmm, det är väl som vanligt... Man vet ju på nåt sätt om det där, och ändå är det så lätt som turist att hamna på de där dyraste ställena....

    SvaraRadera
  4. Härligt, letade info online om storleken på Michaelangelos takfresk av skapelsehistorien då vi tapetserat Adams Skapelse i badrumstaket och hittar en bild med ordet husbil, eftersom vi har husbil måste jag komma hit till er och säga hej, och ha det så gott i värmen!

    Vi har snö, minusgrader, solsken med dagsmeja.

    Snobben & Co

    SvaraRadera