fredag 2 april 2010

Scicli

Idag är vi sugna på kultur igen efter att någorlunda ha smält tidigare intryck. Så vi åker över dagen till Scicli, en av UNESCOs världsarvsstäder och en av barockstäderna i sydöstra hörnet av Sicilien. Den här stan blev också totalförstörd vid jordbävningen i slutet av 1600-talet. Skickliga arkitekter och konstnärer utformade kyrkor och palats. Vi parkerar i ena hörnet av stan, på med gåskorna, sedan travar vi längs vackra gator, trånga gränder och upp- och nedför trappor.

Först en fika för att planera dagen.
Turistbyrån ligger i ett av de vackra palatsen. De var själva stolta över sin arbetsmiljö.
Vi trodde att vi skulle få se den traditionella processionen men den startar inte förrän i kväll. I en broschyr hade vi läst att den skulle pågå under hela dagen. Men vi får i alla fall se madonnan som står smyckad och klar i kyrkan Givanni Evangelista.

En riktig långfredagslunch njuter vi av på det torg, där en del scener i TV-serien Montalbano spelades in.
Ulla äter calamari (bläckfisk) - en hel bläckfisk, som är fylld med något som är svårt att känna igen. Välsmakande.
Ulla drog som vanligt iväg, och ska absolut upp på högsta punkten i stan.
Man får en god överblick där uppe. I bakgrunden syns kyrkan S Maria la Nova.
Ett av de mera utsmyckade palatsen, Palazzo Beneventano.
Många "fula" gubbar.


Hem väljer GPSen en annan väg än den vi körde dit. Den går genom ett otroligt vackert landskap med stora olivlundar och betesmarker. Det känns som vi kommit till en genuin del av södra Sicilien. Vägen korsar två dalgångar. Det är något snirkligt just i de passagerna. Lite trångt bara när vi mötte en stor lastbil, men han hade sett oss på serpentinslingan nedanför och väntade så vi kunde mötas på lämpligt ställe.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar